הלם קרב ופוסט טראומה: סימפטום אחד ביום – סיוטים

אחד הסימפטומים הידועים ביותר של הלם קרב הוא סיוטי לילה, אבל לא רבים יודעים שיש עוד כמה וריאציות לסיוטים של הלומי קרב הסובלים מפוסט טראומה מתמשכת: אלימות תוך כדי שינה, פלאשבקים, וסיוטים בהקיץ

מה אתם מדמיינים כשאתם חושבים על הלם קרב או פוסט טראומה? אחד הסימפטומים שיעלו לכם מייד בראש הוא סיוטים. ואכן, סיוטי לילה הינם אחד הסימפטומים הנפוצים ביותר של הלם קרב ופוסט טראומה.
אנשי המקצוע מזמן הגדירו את מנגנון החלומות כמנגנון הגנה פסיכולוגי, כדי לנסות ולעבד חוויות שעברו אלו החולמים אותם; אולם אנשי המקצוע העוסקים בטיפול באנשים החווים הלם קרב ופוסט טראומה מגדירים את החלומות, או יותר נכון – את הסיוטים – כמנגנון הגנה שהשתבש, אשר רק מעמיק את הלם הקרב והפוסט טראומה, אשר מחיה שוב ושוב את החוויות הקשות בקרה הלוקים בהם.
לתופעת הסיוטים של הלוקים בהלם קרב ופוסט טראומה יש גם כמה וריאציות פחות ידועות ומוכרות לציבור: הליכה תוך כדי שינה, אלימות מתוך שינה, וכמובן גם גרסה משוכללת של סיוטים במשך היום, בדמות פלאשבקים וסיוטים בהקיץ.
חשוב לציין כי עבור הלומי הקרב, סיוטים הם המציאות הקבועה עבורם: הם חיים שוב ושוב את האירועים הטראומטיים שעברו, רואים אותם, מריחים אותם, שומעים היטב את הקולות של האירוע. לא פעם, הם מתקשים להבחין בין מציאות עכשווית לבין מצב של חלום.
כך קורה שהם עלולים לקום מהמיטה, בעודם ישנים, ולפעול על פי המציאות שהם חווים בתוך הסיוט: להכות את האדם הקרוב ביותר אליהם מבחינה פיסית – לעיתים קרובות מדובר בבן או בת הזוג – או לפעול כביכול תחת תנאים של מלחמה או קרב בו הם משתתפים במהלך הסיוט.
בהקשר לכך, מתועדים אף מקרים שהלומי קרב תוך כדי שינה מנפנפים באקדח שהם מחזיקים מתחת לכרית, משתטחים על הרצפה בפתאומיות על מנת "להתחמק" מירי לעברם, וכמובן צורחים וצועקים תוך כדי ה"קרב" שהם חווים.
הסוג השני של סיוטים אצל הלומי קרב הוא כמובן פלאשבקים או סיוטים במצב של עירנות. במקרים אלו, אירועים חיצוניים מעוררים את מה שנקרא "תגובת קרב", ומחזירים אותם למציאות של הקרבות הקשים שעברו: זה יכול להיות רעשים שונים, ריחות, מראות ומקומות ספציפיים המזכירים להם את התפאורה של אירוע הטראומה אותו הם חווים שוב ושוב – ומעוררים בהם תגובות של פחד, חרדה, אלימות או התפרצות כלשהי.
לסיוטים הללו, שעבור הלומי הקרב הינם מציאותיים ומפורטים מאוד, יש השפעה פסיכולוגית ארוכת טווח ועמוקה עליהם: הם מעמיקים את הפוסט טראומה, מתדלקים אותה ומחזקים אותה, באופן המקשה מאוד על הנפגעים לשים את האירועים הללו בעבר ולחיות את חייהם בהווה.
במרוצת השנים התפתחו כמה סוגי טיפולים להפחתת סיוטים בקרב הסובלים מהלם קרב ופוסט טראומה, חלקם בתחום הטיפולי-פסיכולוגי, חלקם בתחום התרופתי ובשנים האחרונות צצו גם פתרונות טכנולוגייים כגון ביו-פידבק ומכשירים נוספים שמסייעים לנפגעים לחזור למציאות וצמצום הסיוטים.
כלי נוסף להתמודדות עם הסיוטים הוא כמובן יצירת חוויות חיוביות משמעותיות עבור הלומי הקרב, על מנת שאלו יופיעו יותר בחלומותיהם כחוויה מתקנת. בסופו של דבר, שילוב של מספר כלים טיפוליים, בהתאם למצב האישי של כל מטופל, יכול להניב הפחתה ניכרת בסיוטים וחזרה לחיי שגרה תקינים ככל האפשר, לצד הלם הקרב והפוסט טראומה