הלם קרב ופוסט טראומה: סימפטום אחד ביום – דיכאונות

חיילים קרביים, יוצאי מערכות הביטחון ואנשי כוחות ההצלה נמצאים בסכנה מוגברת ללקות בפוסט טראומה והלם קרב. אחת מתופעות הלוואי הנפוצות ביותר של הפרעה נפשית זו היא דיכאונות בדרגות קושי שונות, עד כדי סכנת אובדנות. מה עושים? התערבות פסיכיאטרית הכוללת טיפול תרופתי עשויה לעזור

הלם קרב ופוסט טראומה יכולים לצוץ מכל מיני סיבות – תאונות דרכים, אונס, פעולות איבה ועוד. אולם ישנה בבירור אוכלוסייה לא קטנה הנמצאת בסיכון מוגבר ללקות בהלם קרב ופוסט טראומה – הלוא היא אוכלוסיית החיילים, אנשי כוחות הביטחון ואנשי צוותי ההצלה, אשר מעצם תפקידם חשופים יותר למראות קשים ולחוויות טראומטיות, ביחס למה שנראה בקרב האוכלוסייה הכללית.
אחת מתופעות הלווי החמורות והקשות של הלם קרב ופוסט טראומה היא הסכנה ללקות בדיכאונות. דיכאונות בקרב הלומי קרב מאוד נפוצים, והם מעמיקים עם הזמן אם אינם מטופלים בהקדם. הדיכאונות באים לידי ביטוי בדרגות קושי שונות, החל מדיכאון קל ועד לדיכאון קליני כבד העלול להביא למעשי אובדנות.
דיכאונות הינם ביטוי של מצב נפשי-קליני בו הפציינטים חשים במלכוד תמידי ובתוך מעגל אכזרי של מחשבות עצובות, מאמצים תפיסת עולם פסימית, ואינם רואים כל תקווה לשיפור במצב העולם בכלל ובמצבם האישי בפרט.
מצב זה מלווה במצבי רוח קשים, אינטראקציות חברתיות דלילות עד בלתי קיימות, הסתגרות וניתוק מהסביבה. הלומי קרב ופוסט טראומטיים הלוקים בדיכאונות גם עלולים למצוא מפלט באמצעות צריכה גבוהה של אלכוהול וסמים, אשר בתורם מדרדרים את המצב האישי והנפשי שלהם עוד יותר.
חשוב לומר שאין פתרון קל ומיידי לתופעה של דיכאונות בקרב הלומי קרב ופוסט טראומטיים. גם אם מדובר במה שמוגדר כ"דיכאון קל", הסובלים מהלם קרב לא יכולים פשוט "לצאת מזה".
כאן נדרשת התערבות טיפולית מקצועית ארוכת טווח, כאשר יש לשקול מגוון טיפולים הקיימים בהתאם לחומרת המצב, כגון שיחות בשיטת EMDR, תנועות עיניים, טיפול פסיכולוגי, תרפיה באומנות, קנאביס רפואי – וגם, במקרים קיצוניים, התערבות פסיכיאטרית, אשר עשויה לכלול גם טיפול תרופתי נגד דיכאונות.
במסגרת טיפול כולל נגד דיכאונות בקרב הלומי קרב, חשוב לנסות לעורר גם את העניין של הפציינטים בתחביבים, פעילויות ותחומי עניין – לפעמים זה מסייע לעורר תחומי עניין שהיו להם בעבר, לפני התפתחות הפוסט טראומה בקרבם – על מנת ליצור חוויות חיים חיוביות המסיחות את דעתם ואף משנות את הלך מחשבתם הדיכאוני.
ישנן עמותות שונות המציעות פעילויות ליוצאי צבא בכלל, ולהלומי קרב בפרט, על מנת לשקמם מן המצב הנפשי הקשה בו הם שרויים. יש כאלו הפונים לאמנות, ויש אחרים הפונים לספורט אתגרי, למשל.
אם אתם מכירים אנשים הסובלים מהלם קרב ופוסט טראומה ומזהים כי הם במצב של דיכאונות כרוניים, אל תזניחו את הבעיה – היא לא תחלוף מעצמה! – נדרשת כאן התערבות מקצועית לפני שיהיה מאוחר מדי.