אחת הטעויות הנפוצות בקשר להלם קרב הינן הסברה כי ההפרעה מתפרצת מיד בתום הקרב או לאחר השחרור מהצבא. אולם במקרים רבים הלם הקרב ותסמיניו המסוכנים מתפרצים רק שנים אחרי המקרה, כאשר מה שמעורר את הלם הקרב הם אירועים עכשוויים המזכירים את האירועים הטראומטיים מהשירות הצבאי.
נהוג לחשוב שהלם קרב הינו תופעה מיידית – כלומר, הפרעה המתפרצת מיד בתום הקרבות, או בעת השחרור מהמסגרת הצבאית. במקרים רבים, זה גם נכון: למשל, כאשר פגיעה פיסית מתלווה לפגיעה הנפשית, בדרך כלל הנפש נפצעת מיד ביחד עם הגוף.
אולם יותר ויותר חברים בקהילת המטפלים בבריאות הנפש נתקלים בתופעה לאורך השנים, במסגרתה צצים לפתע סימפטומים של הלם קרב "באמצע החיים", ללא שום קשר לכאורה לאירועים שקרו למטופל לאחרונה.
בתחילה אפילו קשה לאבחן את אותם אנשים, בעלי הלם קרב מאוחר, ככאלה: בתחילה, הם מאובחנים עם בעיות נפשיות שונות מאותו הלם קרב שהם סובלים ממנו. אחד המאפיינים המקשים על הבחנת הלם קרב מאוחר הוא הקושי לשחזר את מקור הטראומה כמקור בעל אופי צבאי.
מה גורם לתופעה של הלם קרב מאוחר, לפעמים בגיל מבוגר יחסית?
אם רוצים לסכם זאת במילה אחת, התשובה היתה "טריגרים". ייתכן שאירוע או אירועים מסויימים בחייו של הסובל מהלם קרב מאוחר לפתע "העיר" את הלם הקרב שלו, כאשר למעשה אותו אירוע או מקרה הזכיר לו את המאורע הטראומטי שהודחק על ידו.
זה יכול להיות כל דבר, אפילו פעוט לכאורה: רעש חריג, עדות לתאונת דרכים, אובדן במשפחה, אירוע בטחוני במדינה או כל דבר אחר. זה יכול אפילו להיות חמקמק יותר – בדמות ריחות שבהן נתקל אותו הלום קרב, או קולות באירוע מסויים. כל דבר שבחוויה עכשווית עלול לעורר את האירוע הטראומטי ממעמקי הזיכרון, עלול גם לעורר את תגובת הקרב שלא התעוררה קודם לכן.
כך קרה למשל, לאדם שעבר חוויות קשות במלחמת יום הכיפורים, אבל חי את חייו כרגיל לאחר מכן; כאשר יצא לפנסיה והפסיק לעבוד, פתאום התפרצו אצלו תסמינים של הלם קרב – סיוטים, פלאשבקים, התפרצויות זעם והתבודדות.
ההתפרצות הזו של הלם קרב מאוחר, לפעמים כאמור בגיל מבוגר, מפתיעה לא רק את אנשי המקצוע המתקשים לעיתים לפענח ולאבחן אותה, אלא בעיקר את הלום הקרב עצמו ואת בני משפחתו שהכירו אותו שנים רבות ללא תסמינים אלו והשלכותיהם.
המודעות הגוברת של מטפלי בריאות הנפש בתופעות של הלם קרב מאוחר החלה לתת את אותותיה, והרופאים השונים שואלים את המטופל שאלות רלוונטיות. פסיכותרפיסטים אחרים פועלים בגישות שונות על מנת לחשוף את שורש הטראומה, שלפעמים אפילו פרטיה לא זכורים היטב אצל המטופל עצמו, ומציעים טיפול בתופעה.
נתקלתם בסימנים של הלם קרב אצל קרובי משפחה וחברים, ללא סיבה נראית לעין? ייתכן מאוד שמדובר בהלם קרב מאוחר, על רקע אירועים שקרו לפני שנים במהלך השירות הצבאי או במקום אחר. הגישו להם סיוע, נסו להכיל אותם, וכמובן הפנו אותם לטיפול מקצועי.