הלם קרב: מעגל שלא נגמר – ומתרחב

המחקרים שהראו שגם בני דור שני לניצולי שואה סובלים מסימפטומים של פוסט טראומה בה לקו הוריה במהלך השואה, נכונים ככל הנראה גם על בני משפחותיהם של הסובלים מהלם קרב "רגיל", מבין יוצאי הצבא וכוחות הביטחון. הלם הקרב, המלווה את יוצאי הצבא לכל אורך חייהם, מלווה גם את בני משפחותיהם ואפילו את דור ההמשך של הלומי הקרב. מה עושים? מטפלים

לפני שנים גילו חוקרים שחקרו את מצבם של ניצולי השואה ובני משפחותיהם תגלית מפתיעה: סימפטומים של פוסט טראומה, המלווה את ניצולי השואה עצמם, הוטמעו גם בבני דור ההמשך – ילדיהם ובני זוגם של ניצולי השואה.

כך קורה שהסתגרות, הימנעות מחיי חברה, ואפילו לפעמים סיוטים, פלאשבקים ותופעות לוואי נוספות המלוות ניצולי שואה עקב חוויותיהם הטראומטיות במחנות הריכוז וההשמדה הנאציים – "הועברו" לילדיהם, דרך החיים המשותפים איתם – זאת למרות שהילדים לא חוו בעצמם את החוויות הללו.

באופן דומה, נראה כי יוצאי צבא שלקו בהלם קרב מתמשך וכרוני, החיים את הקרבות שלא נגמרים בראשם, מעבירים את הסימפטומים ו"צורבים" את החוויות שלהם בבני זוגם ובילדיהם.

כך קורה שהמעגל של הלם קרב אצל הלוחמים ויוצאי כוחות הביטחון וההצלה לא רק שלא נגמר, אלא מתרחב ופוגע גם באלו שלא חוו ישירות את האירועים הטראומטיים שהציתו את הטראומה הראשונית בעצמם.

התרחבות מעגל הלם הקרב נעשית בשני אופנים: ראשית, ההשפעה הישירה של הסימפטומים של הלם קרב – הסתגרות, הימנעות מחברה, אלימות, סיוטים, התמכרות לאלכוהול ולסמים, מצוקה רגשית גבוהה, ויסות רגשי פגום ועוד – משפיעים על ההתנהלות של הלום הקרב עצמו, ועל יחסיו עם בני משפחתו.

התוצאה של מעגל השפעה זה באה לא פעם לידי ביטוי במקרים של אלימות במשפחה, גירושין, אבטלה וחוסר השתלבות בקהילה ובחברה. זה כמובן משפיע מאוד גם איכות חייהם של בני המשפחה הקרובים של הלום הקרב.

אולם ישנו גם מעגל שני של השפעה, שנובע מחוסר היכולת של הסובלים מהלם קרב לנהל חיי משפחה וחברה תקינים – והיא הנחלת הסימפטומים וחוסר המסוגלות הזו גם לבני המשפחה, בדגש על הילדים. הילדים, הרואים בהוריהם דוגמא למה שתקין ונורמלי, נתקלים במודל לחיקוי שאינו מתפקד בצורה תקינה, ולא פעם מאמצים אלמנטים של אותה התנהלות בלתי תקינה באופיים ובדרכי התמודדותם עם בעיות בהם הם נתקלים.

ההכרה כי בני המשפחה נפגעים באופן ישיר ועקיף ממצב של הלם קרב אצל אחד מבני משפחתם משנה לאורך השנים משנה את דרכי הטיפול בהלומי הקרב – כאשר יותר ויותר תשומת לב ניתנת בימים אלו לא רק להלום הקרב עצמו, אלא גם לטיפול בבני משפחתו ואפילו בקהילתו / מקום עבודתו.

רק טיפול בכל מעגלי החיים של הסובלים מהלם קרב, כולל בסימפטומים העקיפים שנספגו בבני המשפחה של הלומי הקרב, יכול לתת מענה יציב וחיובי לחיים תקינים לצד תופעות של הלם קרב אצל יוצאי צבא, מערכות הביטחון וההצלה.